maandag, februari 26, 2007

ik heb dit heel speciaal voor u geschrijft

Ik zweer het u, het Nederlands heeft de voeling met de basis verloren. Teveel regelneverij heeft onze schone taal herleid tot een kunstmatig iets. Groen boekje na groen boekje werd herschreven en uitzondering op de uitzondering werd toegevoegd of net weer geschrapt.

Ik vind het dan wel heer raar dat alle kinderen steeds zeggen dat ze hun glas hebben "leeggedrinkt" ipv "leeggedronken". Want juist in die simpelheid is een kindertaal geniaal. Het moet toch zijn dat "leeggedrinkt" als meest natuurlijk wordt aangevoeld door de kleine hummels?

Ik heb gespreekt.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De logica van het Nederlands is inderdaad soms heel ver te zoeken en het zal allicht daarom zijn dat men het als een erg moeilijkte taal beschouwt. Als je tijd en zin hebt, moet je eens het merkwaardige gedicht lezen dat ik enkele maanden geleden heb geplaatst:
Ich hablo Dutch

Jan zei

volkomen terecht!

Anoniem zei

hm. dat is een bepaalde fase in de moedertaalverwerving, dat men regels begint door te krijgen en men ze daarop dan iets te ijverig wil toepassen. het heeft een naam ze...

Anoniem zei

Vraag maar eens aan een allochtoon hoe makkelijk het is om nederlands te leren...

Anoniem zei

Tja, er is dan ook een hele discussie op gang over zin en onzin van 'sterke werkwoorden', waar ook jouw voorbeeld perfect in past. De prognose is dat er minder en minder sterke werkwoorden zullen gebruikt worden.

Anoniem zei

Gij hebt goed gespreekt... wij heven soms ook moeite met, die niet te volgen logica, de nederlandsche taal...

Anoniem zei

ooit als vijfjarige een zware discussie gehad met mijn nichtje over "het is geliegd", dan wel "gelogen". maar echt zware discussie hé... (vind nog altijd dat 'geliegd' veel schoner klinkt)

kastelke zei

Als je door de bomen het bos niet meer ziet kan dit je mogelijk uitkomst bieden:
Het ABC van de Nederlandse taal:
http://home.hccnet.nl/c.phielix/
3000 Dictee woorden:
http://www.onzetaal.nl/advies/dictee2006.php