donderdag, september 18, 2008

Elementaire beleefdheid

"goeiemorgen, ik ben de pediater,even uw baby onderzoeken". U weet dat ik geen man van geleerde woorden ben, dus tegen de tijd dat ik doorhad dat pediater "kinderarts" wil zeggen en niet "voetspecialist" was al snel een minuut voorbij. In die minuut had de kinderarts in ijltempo onze baby vakkundig van kleertjes ontdaan en onderzocht. Hij stond al met één been buiten en mompelde iets in de trant "alles in orde".

Kijk, eerst en vooral heb ik graag dat iemand gewoon uit beleefdheid zijn naam zegt. Dat maakt het allemaal toch al wat persoonlijker en bij mijn weten kost dat geld noch moeite. En ok, het betreft hier waarschijnlijk wel allemaal routineonderzoeken, maar is het dan zoveel moeite gevraagd om gewoon te zeggen wat men juist onderzoekt? Nu zie je gewoon iemand babybeentjes uit elkaar trekken, stetoscoperen, aan armpjes fruniken. Ik kan u verzekeren dat u als kersvers ouder graag op zo'n momenten een beetje gerustgesteld wordt. En neen mompelen dat alles ok is, is niet ok. Een beetje menselijkheid zou hier niet echt misstaan.

We hebben nog geen factuur gekregen maar ik ben benieuwd wat zo'n blitsbezoekje wel niet zal kosten. 't Zal een mooi bedrag zijn per gewerkte minuut. Prins Laurent kan hier nog wel één en ander van opsteken. En de volgende dag met een vrouwlijk specimen van de "pediater associalis associales" krak hetzelfde.

Communiceren in mensentaal is waarschijnlijk een keuzevak in de kinderartsopleiding...

9 opmerkingen:

Elsje zei

LOL, gelukkig had je geen chirurg of nog erger een anesthesist (spelling??). Die hebben er _nog_ minder kaas van gegeten!

Nes zei

Ik kan u verzekeren dat commentaar geven op die mensen hun manier van doen geen goed idee is, ik heb het ooit geprobeerd en ik heb daar zo'n antwoord teruggekregen, ik was er niet goed van. Blijkbaar weten ze wat ze doen...

Anoniem zei

Als je sommigen van hen bezig ziet kan het niet anders of die mannen zijn hun job en de bijhorende baby's en kinderen zo beu als kouwe pap. 't Moet raar lukken dat je nog eens eentje tegenkomt dat écht begaan is met de baby/ouders. Triestige planten zijn het.
't Was toch niet Van Duynslaeger in 't ASZ toevallig? Aja, nee, hij zei zijn naam niet...

artspotter zei

Als je de rekening van het hospitaal krijgt, zal zijn naam er wel opstaan, samen met die van nog 10 anderen die je zelfs niet gezien hebt...

Anoniem zei

In de Eritrea courant werd deze problematiek onlangs nog aangekaart.

Was getekend

Anoniem zei

mm kinderartsen zijn niet de enigen met dit probleem, veel huisartsen en zelfs sommige psychiaters doen krak hetzelfde...

Anoniem zei

De anesthesist doet je in elk geval nog meer in slaap.(Bij ons de uitdrukking voor "in het zak zetten")

pierre du coin zei

@ elsje: volgende keer neem ik een woordenboek mee naar het ziekenhuis.
@ nes: ik heb toch gevraagd wat ze nu allemaal precies onderzocht hadden hoor. Dat van die elementaire beleefdheid heb ik in stilte gedacht.
@ Margo: 't was in het OLV.
@ artspotter: ik ben nog in blijde verwachting van de factuur.
@vandeputgerukt en Elise: 't zal inderdaad wel een algemeen bekend fenomeen zijn.
@ patrick: die kende ik niet.
@ All: er bestaan ook goede dokters hoor, die alles goed uitleggen en er de tijd voor nemen.

Anoniem zei

Heer du coin,
U moet maar denken, zijn ze onbeleefd, ze zijn zeker niet onbekwaam. Toch? Belgische artsen? Goeie poeier!
Met vriendelijke groeten,
De Drs.